Kolumni: Mopon virittämisestä voi tulla kallis lasku

motorcycle-879933_640

Mopon virittäjä ei ehkä tule ajatelleeksi, mitä seurauksia virittämisestä voi tulla. Viritetyllä mopolla onnettomuusriski on suuri. Varsinkaan vanhempia mopoja ei ole rakennettu kovempaa vauhtia varten. Nuorilla kuljettajilla ei myöskään usein ole riittävästi kokemusta liikenteestä.

Viime vuosina mopoilijoita on kuollut vuosittain keskimäärin 3 ja loukkaantunut noin 600. Menehtyneiden mopoilijoiden ja loukkaantuneiden määrä on vähentynyt viime vuosina – hyvä niin. Läheskään kaikki lievemmät loukkaantumiset eivät tule tietoon.

Liikenneturvan vuonna 2013 tekemässä nuorisotutkimuksessa ilmeni, että noin joka kolmas mopo on viritetty. Kokemuksemme mukaan, poikien mopot ovat viritettyjä useammin kuin tyttöjen.

Viritys tiedetään kielletyksi

Nuoret mopoilijat tietävät, että mopon virittäminen ei ole sallittua ja että kiinni jäämisestä tulee seuraamuksia. Vanhemmat eivät kuitenkaan aina tiedä nuorten tekemästä virittelystä. Joskus kuitenkin tietävät – ja joskus jopa osallistuvat virittelyyn!

Moposta ei tarvitse maksaa autoveroa. Jos mopoa on viritetty niin, että se katsotaan poliisin tarkastuksessa moottoripyöräksi muutetuksi, seuraamuksena on autoveron maksuunpano, joka arvonlisäveroineen on 200 – 300 euroa. Lisäksi mopokortti ei enää riitä, vaan vaaditaan vähintään A1 eli kevarikortti. Moottoripyörästä on maksettava myös korkeampi liikennevakuutusmaksu kuin moposta.

Vero maksuunpannaan ajoneuvon omistajalle. Usein veron, sakon, korotetun vakuutusmaksun ja katsastusmaksun joutuvat maksamaan mopoilijan vanhemmat. Vero on ulosottokelpoinen eikä sitä palauteta, vaikka ajoneuvo myöhemmin muutettaisiin takaisin tavalliseksi mopoksi.

Mopon maksiminopeus on 45 km/h

Ajoneuvolain mukaan mopo on moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka moottorina saa olla enintään 50 cm3 :n polttomoottori ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 km/h. Kaikki EU-maat käyttävät samoja luokituksia mopojen tehon ja nopeuden suhteen.

Mopojen suurinta sallittua nopeutta ei voi kansallisesti lainsäädännöllä nostaa, eli tätä keskustelua on turha käydä.

Esimerkki tyypillisistä seuraamuksista

• autovero arvonlisäveroineen 276 euroa
• sakot 100 euroa (ajo-oikeudetta ajo, muutoskatsastamattoman ajoneuvon kuljettaminen)
• väliaikainen ajokielto (1-6 kuukautta)
• muutoskustannukset takaisin mopoksi
• katsastus 50 euroa
• korotettu liikennevakuutusmaksu

Hyvät mopoilijat, älkää viritelkö ja aiheuttako itsellenne ja muille tielläliikkujille turhia vaaratilanteita. Vanhemmat, älkää antako lastenne ajaa viritetyllä mopolla.