Moottoripyöräpoliisit – Itä-Uudenmaan poliisin tärkeä voimavara

 

71688_MP_4

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen moottoripyöräpoliisit ovat tärkeä voimavara liikenteessä. Osa heistä on saanut koulutuksen myös tarkkailu-, valvonta- ja erityisturvatehtäviin. Moottoripyöräpoliisit sijoittuvat pääosin poliisilaitoksemme liikennepoliisisektorille.

Itä-Uudellamaalla moottoripyöräpoliiseja on 15 ja kalustoon kuuluu viisi tunnuksellista poliisin väreissä olevaa moottoripyörää ja 4 tunnuksetonta moottoripyörää sekä skoottereita. Moottoripyöräpoliisitoiminta on osa liikennevalvontaryhmää.

Aikaisen ja lämpimän kevään ansiosta moottoripyöräpoliisien kausi starttasi tänä vuonna jo huhtikuussa. Pyöräkausi starttaa aina kahden päivän ammattikurssilla eli “lämmittelykurssilla”. Ammattikursseille osallistuu vuosittain noin 150 moottoripyöräpoliisia ympäri Suomea. Naisia poliisimoottoripyörän päällä ei koko Suomessa ole tällä hetkellä kuin kaksi.

Tie pyörän päälle on vaativa

Tie moottoripyöräpoliisin ihannetyöhön ei ole helppo, vaan se vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Seitsemän viikon mittainen peruskurssi Räyskälän ilmailukeskuksessa on rankka, mutta kattava. Sen tavoitteena on antaa hyvät valmiudet toimia työturvallisesti moottoripyörällä erilaisissa ja vaihtelevissa olosuhteissa, tilanteissa ja tehtävissä. Kurssin aloittaa vuosittain enintään 16 poliisia, jotka valitaan kahden päivän mittaisilla pääsykokeilla. Kurssit ovat ammatillista täydennyskoulutusta, eli koulutukseen voidaan valita vain poliisikoulutuksen suorittanut henkilö.

Hakijat seulotaan vaativilla testeillä

Hakijoiden osaamistaso mitataan teoria- ja ajotaitokokeilla sekä fyysisillä kokeilla. Pääsykokeissa muun muassa työnnetään moottoripyörää ajovarusteissa 460 metrin matka, ja aikaa suoritukseen saa kulua enintään kolme minuuttia. Ajotaidollisessa kokeessa mitataan hakijan valmiuksia hallita moottoripyörää erilaisissa käännöksissä ja pujotteluissa. Kurssilla opiskellaan tieliikenne- ja maastoliikennelakia, hälytysajo-ohjeita sekä moottorin rakennetta ja ajotekniikkaa sekä suoritetaan teoriakokeita sekä taitoajo-, motocross- ja asfalttiajokoe. Myös pyörän tekninen tuntemus kuuluu osana moottoripyöräpoliisin koulutukseen.

Pitkät perinteet ja pyörien kehitys

Moottoripyöräpoliisilla on pitkät perinteet. Kaksipyöräisiä on nähty liikenteessä Suomessa jo vuodesta 1958. Vuosien saatossa pyörät ovat muuttuneet ja kehittyneet, tehoja nykyaikaisissa pyörissä on keskimäärin 170 hevosvoimaa. Pyörät vaihdetaan uusiin vanhimmasta päästä, jos niihin sitä ennen ei ilmaannu mitään suurempaa vikaa. Työ pyörän päällä on itsenäistä ja poliisin työ avartuu ihan toisella tavalla. Pyörällä liikenteessä olevaa poliisia uskalletaan lähestyä helpommin kuin perinteisellä poliisimaijalla liikenteessä olevaa.

Moottoripyöräpoliisin työpäivä on monipuolinen

Moottoripyöräpoliisin työvuoro alkaa aamun käskynjaolla, jossa selviää kuka starttaa milläkin pyörällä liikenteeseen. Käskynjaossa ryhmänjohtaja käy läpi päivälle tehtyä suunnitelmaa ja ennalta tiedossa olevia tehtäviä ja teemoja. Myös ennalta tehtyihin liikennevalvontapyyntöihin pyritään vastaamaan työvuorojen aikana. Päivän aikana tehdään 2-3 kiinteää iskua tiettyihin kohteisiin, vastataan hälytys- ja kuljetustehtäviin, tehdään nopeus-, rattijuopumus- ja ajotapavalvontaa ja vastataan häiritsevistä mopoista tehtyihin valvontapyyntöihin. – Työpäivään saattaa kuulua myös erityistehtäviä, kuten tapahtumiin osallistumisia, saattuevetoja muiden poliisilaitosten alueilla sekä reittivarmistuksia ja valtiovierailujen turvaamisia. Työpäivän lopuksi pyörä huolletaan, kertoo ryhmän varajohtaja ylikonstaapeli Janne Välläri

Töitä tehdään turvallisuus edellä

Moottoripyörä poliisin työ on hyvin itsenäistä, mutta työtä tehdään aina työturvallisuus edellä. Koulutus näyttelee tärkeää roolia pyörän hallinnassa. Työssä tulee eteen ennalta arvaamattomia tilanteita nopeuksissa, jossa liikutaan 200km:n tuntivauhdissa noin 60 metriä sekunnissa. Haasteina kovassa vauhdissa moottoripyöräpoliiseille ovat myös vauhtisokeus ja putkinäkö. Takaa-ajotilanteissa moottoripyöräpoliisin ensisijainen tehtävä on seurata pakenevaa kuljettajaa ja antaa suuntia partioille, mihin pakeneva ajoneuvo on menossa.

Moottoripyöräpoliisin kausi

Moottoripyöräpoliisin ajokausi kestää pääsääntöisesti noin puolisen vuotta, eli huhtikuulta syyskuun loppuun. Kauden päätteeksi käydään mennyttä kesää läpi. Esille nousee useasti juuri ennalta arvaamattomat tilanteet, joita syntyy kun liikutaan kovilla nopeuksilla oudoilla teillä vaihtelevissa olosuhteissa. Vakavilta loukkaantumisilta moottoripyöräpoliisien keskuudessa on kuitenkin vältytty.