Prätkällä töihin -päivä 3.6 muistuttaa harrastuksen monipuolisuudesta -Päivän kummina toimii mediapersoona Janni Hussi

Valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä 3.6 haluaa inspiroida jälleen kaikki moottoripyöräilystä innostuneet pyörän selkään ja pärisemään sankoin joukoin liikenteeseen. Tänä vuonna Prätkällä töihin -päivä haluaa tuoda esiin harrastuksen monipuolisuutta ja pöllyttää alaan liitettyjä mielikuvia. Prätkällä töihin -päivää on vietetty vuosittain jo vuodesta 2013 asti.

Pitääkö olla rohkea ja nauttia vauhdista ja vaarallisista tilanteista? Pitääkö kasvattaa parta ja pukeutua mustaan nahkaan? Ei tarvitse, sillä prätkäily sopii kaikille – lyhyille, pitkille, ujoille ja rohkeille sukupuolesta ja iästä riippumatta. Ihan kuka vain voi hypätä moottoripyörän selkään nauttimaan vapaudesta, kauniista maisemista, luonnon tuoksuista ja siitä tunteesta, kun kaikki aistit ovat auki.

Prätkällä töihin -päivän tämän vuoden teemana on tuoda esiin harrastuksen monipuolisuutta ja sopivuutta kaikille – moottoripyörän selästä voi löytää kenet tahansa. Siitä hyvänä esimerkkinä on Prätkällä töihin -päivän tämän vuoden kummina toimiva mediapersoona Janni Hussi, joka harrastaa moottoripyöräilyä sekä kadulla että metsässä. Siro ja pienikokoinen nainen nauttii pärrällään ajamisesta kauniina kesäpäivänä asfalteilla ja toisaalta lennättää kuraa enduroradoilla pöpelikössä. Hussin mukaan moottoripyöräilyssä kaikki on mahdollista – aivan kaikille.

Puutunut hanuri vei ajokouluun

Hussi sai prätkäkipinän Amerikan reissulla neljä vuotta sitten. Siellä poikaystävä sai idean moottoripyöräilystä kaunista reittiä pitkin Miamista Keywestiin. Hussi istutettiin kyyditettäväksi nauttimaan maisemista.

– Maisemat olivatkin kauniita, mutta pylly puutui. Päätin siltä istumalta, että moottoripyöräily tulee kuulumaan elämääni, mutta jatkossa olen itse puikoissa. Samana syksynä ajoin moottoripyöräkortin, Hussi kertoo.

Aloittaminen oli helppoa. Ajokoulun jälkeen Hussi suuntasi pyöräkaupoille ja osti elämänsä ensimmäisen moottoripyörän Kawasaki Z 650:n. Amerikan reissusta ei kulunut montaakaan kuukautta, kun Hussi olikin jo valmis kaksipyöräisensä kanssa maanteille.

Katua ja kuraa – endurossa rapa roiskuu

Hussi aloitti moottoripyöräharrastuksensa opettelemalla rauhassa pyörän käsittelyä.

– Prätkällä ajamisen oppi nopeasti. Aluksi haastavinta oli hiljaa ajaminen ja pysähtyessä pelkäsin joskus, että jalat eivät ylläkään maahan. Pienempi pyörä oli siksi hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi pyöräksi.

Viime vuonna Hussi pääsi kokeilemaan myös enduroa eli moottoripyörien luotettavuusajoa. Siinä kuljettajat ajavat erilaisissa maastoissa aikaa vastaan.

– Innostuin endurosta saman tien. Vaikka pidän itseäni hyväkuntoisena, lajin rankkuus yllätti. Ensimmäisellä kerralla aktiivista ajoa oli puolisentoista tuntia ja sykemittarin mukaan kaloreita kului 1200! Se vastaa minun kokoiselle naiselle lähestulkoon kolmen tunnin yhtäkestoista juoksua. Melkoinen urheilulaji siis, Hussi tokaisee.

Moni moottoripyöräilijä harrastaakin katupyöräilyn lisäksi muitakin lajeja, kuten edellä mainittua enduroa, motocrossia tai trialia, tai sitten nauttivat pyörän korjailemisesta ja sen parissa puuhailemisesta rauhassa tallilla tai kotosalla.

Suuri moottoripyörien koeajokiertue huipentuu Prätkällä töihin -päivään

Jos moottoripyöräilyn aloittaminen kiinnostaa, paras aika siihen on nyt, kun kesäiset tiet odottavat. Messukeskus yhdessä Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston kanssa järjestää Suuren koeajokiertueen neljällä paikkakunnalla touko-kesäkuun vaihteessa. Koeajopäivillä pääsee kokeilemaan uutuuspyöriä muun muassa Hondalta, Yamahalta, Harley-Davidsonilta, KTM:ltä, Husqvarnalta, Ducatilta, Triumphilta, BMW:ltä, Super Socolta, Talarialta ja Benelliltä.

Jos taas omistat jo pyörän, hurauta 3.6 Prätkällä töihin ja postaa itsestäsi kuva Instagramiin hashtagilla #prätkällätöihin.

– Mitä enemmän eri medioissa on näkyvissä erilaisia ihmisiä moottoripyöräilyharrastuksensa parissa, sen nopeammin mielikuva moottoripyöräilystä kaikkien harrastuksena vakiintuu. Moottoripyöräily ei ole tietyn ryhmän harrastus tai vaadi harrastajaltaan tiettyjä luonteenominaisuuksia, vaan se oikeasti sopii kaikille. Lisäksi prätkäily on aidosti yhteisöllistä: mihin tahansa pyöränsä parkkeeraakin, saa aina juttukaverin, Hussi toteaa.

www.koeajopaiva.com

#pratkallatoihinpaiva

#koeajopaiva

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Elfving Oy, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.