KINNO: Esiselvityshanke MotoGP-osakilpailun maakunnallisista vaikutuksista

paasuora-itaa-kohti

Rakenteilla oleva KymiRing on tarjoamassa kansainvälisen tason puitteet Kuva: Ari Ollikainen

”Kansainvälisen moottoriurheilutapahtuman järjestäminen – Pilottina Iitin KymiRing ja MotoGP-tapahtuma” -hanke selvittää, mitä kaikkea tarvitaan, jotta saadaan MotoGP-tapahtumasta mahdollisimman suuri hyöty alueen yrityksille, matkailulle sekä elinkeinoelämälle. 

Iittiin rakenteilla oleva moottorirata KymiRing on ollut sekä median että suuren yleisön mielenkiinnon kohteena jo pitkään. Valmistuvalla radalla on tarkoitus ajaa MotoGP -osakilpailu jo ensi vuonna, ja selvitystyö autourheilun kuninkuusluokan soveltumisesta radalle on jo aloitettu. Moottoriurheilutapahtumien ohella alue on tulevaisuudessa tarkoitettu myös liikenteen turvallisuuskoulutukseen ja ajoneuvoalaan liittyvään testaukseen. Lisäksi siellä voidaan järjestää urheilutapahtumia sekä konsertteja ja festivaaleja.

KymiRing ja sen tulevat toiminnot ovat herättäneet suurta kiinnostusta myös erilaisten matkailusidonnaisten toimijoiden ja palvelutuottajien keskuudessa niin lähialueilla kuin valtakunnallisestikin. Tämän on huomannut myös Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman:

– Yleinen kiinnostus ratahanketta kohtaan on kasvanut sitä mukaa, mitä pidemmälle radan rakennus etenee. Vaikka kyseessä on kansainvälinen projekti, tulee meidän alueellisesti olla askel edellä muita, jotta KymiRingistä ja sen tapahtumista saadaan mahdollisimman suuri hyöty seudun yrityksille, matkailulle sekä elinkeinoelämälle.

Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä halutaan panostaa matkailuun, koska se on kasvava ja työllistävä toimiala. Tapahtumilla on merkittäviä imagollisia ja taloudellisia vaikutuksia.

– Toimivat tapahtuma-alueet ja suomalaisten osaaminen tapahtumajärjestämisessä ovat erinomainen lähtökohta, kun kansainvälisiä tapahtumia houkutellaan. Tapahtumakävijän kannalta asiakaskokemus muodostuu kokonaisuudesta, johon tarvitaan aktiivisesti myös yksityisten ja julkisten palveluiden tuottajat mukaan, sanoo markkinoinnin ja matkailun kehittämispäällikkö Kirsi Vainio kehittämisyhtiö Kouvola Innovation Oy:stä.

Tästä ajatuksesta syntyi ”Kansainvälisen moottoriurheilutapahtuman järjestäminen – Pilottina Iitin KymiRing ja MotoGP-tapahtuma” -hanke. Kaakkois-Suomen ELY:n Leader-rahoitteisen hankkeen vetäjäksi rekrytoitiin Kouvolassa syntynyt lahtelainen Arto Ahola, jolla on kokemusta mm. kansainvälisten urheilujärjestöjen ja -tapahtumien johtotehtävistä.

Ylimaakunnallisessa hankkeessa ovat mukana Päijät-Häme ja Kymenlaakso. Tarkoituksena on selvittää, mitä kaikkea tarvitaan, jotta MotoGP-tapahtumasta saadaan mahdollisimman suuri hyöty maakuntien matkailulle sekä elinkeinoelämälle. Lisäksi esiselvityshankkeen tavoitteena on kartoittaa, mitkä alueelliset, kansalliset ja kansainväliset toimijat kuuluvat Moto GP-ekosysteemiin ja mitkä ovat heidän roolinsa.

– Vaikka tällä hetkellä tehtävä selvitystyö keskittyy MotoGP:hen, tulevaisuudessa mahdollisuuksien kirjo on rajaton ja vain taivas on rajana ideoinnissa, kertoo Ahola, joka on silminnähden innostunut projektista.

– KymiRing on herättänyt matkailuyritysten kanssa paljon positiivista keskustelua ja kiinnostusta myös Kotkan-Haminan seudulla, vahvistaa Cursor Oy:n matkailupäällikkö Sanna Nikki.

KymiRing nähdään myös eteläisessä Kymenlaaksossa isona mahdollisuutena, johon halutaan panostaa laajassa yhteistyössä.

Hanke käynnistyi joulukuussa 2017 ja jo nyt reilussa vuodessa on saatu aikaan paljon:

– Olemme pitäneet kaksi ylimaakunnallista työpajaa, ja nyt keväällä on tulossa vielä yksi. Ensimmäisessä koolla oli reilusti yli sata alueen yrittäjää ja palveluntuottajaa. Toisessa työpajassa oli paikalla vapaaehtoistoimijoita kyläyhdistyksistä Leijoniin ja Partiolaisista urheiluseuroihin.

– Jo nyt hanke on saavuttanut tärkeimmän tavoitteensa, eli yleisen tietoisuuden lisäämisen eri toimijoiden keskuudessa sekä ylimaakunnallisen yhteistyön tiivistymisen. Työpajoissa on ollut innostunutta ideointia ja keskustelua, kun eri toimijat kohtaavat, vaihtavat ajatuksia ja oivaltavat omat mahdollisuutensa, kertoo Ahola.

– Työpajojen lisäksi olemme luoneet lukemattomia pienten porukoiden tapaamisia. Kaikissa näissä päällimmäisenä on ollut ihmisten aito innostuminen yli maakunta- ja toimialarajojen. KymiRingiä ja MotoGP:tä odotetaan innolla!

Esiselvityshanke on kääntynyt jo loppusuoralle, ja vaikka paljon on tehty ja saavutettu, on Aholan mukaan työsarkaa vielä paljon.

–  Perinteisten toimintamallien haastaminen ja vanhakantaisten ennakkoluulojen murtaminen ei käy hetkessä, joten välillä sitä tuntee olonsa riittämättömäksi. Tässä ajassa ehtii raapaisemaan vaan pintaa, koska asiakokonaisuus on valtavan kokoinen. Mutta siemen on kylvetty. Vain ennakkoluulottomalla ajattelulla ja uskalluksella saavutetaan tuloksia!